Met de aankoop van enkele slimme rattenvallen zet de gemeente Putte extra in op doelgerichte, natuurvriendelijke en gifvrije rattenbestrijding. Deze SmarTraps zullen over het hele grondgebied worden ingezet om de overlast van plaagdieren tegen te gaan. Hierdoor maakt de gemeente ook minder gebruik van rattenvergif.
Schepen van milieu, Jeroen De Cuyper verduidelijkt: Dat de SmarTraps niet met gif werken komt ook andere diersoorten ten goede. Rattenvergif is traag werkend om te voorkomen dat de vergiftigde dieren dit kunnen communiceren naar hun soortgenoten. Zo vormen ze een gemakkelijke prooi voor dieren die op ratten jagen, zoals huisdieren maar ook wilde dieren zoals marters, vossen en grote uilen. Zo vermijden we dat deze beestjes ook een portie vergif binnekrijgen. Daarnaast stellen we ook vast dat vergif steeds minder goed werkt omdat ratten er resistent tegen worden.
De SmarTraps werken met een ingenieus systeem waarbij de ratten eerst worden gelokt met voedsel, maar deze gaat niet meteen dicht zodra een rat in de val trapt. Ratten werken met een soort chemische communicatie en laten een spoor achter op de val. Als de beestjes een veilig gevoel hebben gekregen, komen ze steeds vaker en in grotere getalen terug om van het voedsel te eten. Vervolgens kan de valklep van op afstand worden geactiveerd.
In de plaats van gif komen de dieren terecht dan in een mengeling van water, olie en alcohol. Die lage dichtheid van de vloeistof, zorgt ervoor dat de ratten heel snel verdrinken en een pijnloze dood sterven. Nadien kunnen ze hygiënisch en veilig verwijderd worden door de rattenvanger.
Burgermeester Peter Gysbrechts vervolgt: Een ander pluspunt van deze slimme rattenvallen is dat het aantal vangsten wordt gemonitord en raadpleegbaar is van op afstand, waardoor de rattenpopulatie ook beter kan worden ingeschat en opgevolgd.
In de beginperiode zullen 5 SmarTraps geplaatst worden. Dit aantal kan in de toekomst nog uitgebreid worden als de ervaringen positief zijn.