Elke burger ouder dan 15 jaar moet zich kunnen identificeren met zijn of haar eID. En dat op elk moment. Net als de huidige eID, kan de vernieuwde kaart gebruikt worden als reisdocument binnen de Europese Unie. Daarnaast is je identiteitskaart ook een sleutel voor heel wat digitale toepassingen.
Wat zijn de belangrijkste aanpassingen?
- Je foto staat links in plaats van rechts.
- Lichtere kleuren.
- De contactchip is verhuisd naar de achterkant. Vergeet je kaart dus niet om te draaien als je hem in de kaartlezer steekt.
- Naast de contactchip staat een geperforeerd beeld van je foto.
- De RFID-chip met je vingerafdrukken. Deze chip is enkel leesbaar voor bevoegde instanties en onzichtbaar voor het blote oog.
De eIDs worden geleidelijk aan vernieuwd. Je identiteitskaart blijft dus gewoon geldig tot de uiterste geldigheidsdatum. Enkele maanden daarvoor krijg je een oproepingsbrief van je gemeente. In sommige gevallen heb je eerder een nieuwe identiteitskaart nodig, zoals bij verlies, diefstal of beschadiging van je eID.
De vernieuwde eID heeft een contactchip. Die staat wel op de achterkant van je kaart. Je moet dus gewoon je kaart omdraaien als je hem in de kaartlezer steekt.
Meer informatie:
https://www.vernieuwde-eid.be/