Door de coronacrisis zijn heel wat mensen hun werk verloren. Ze krijgen betalingsproblemen, waardoor hun huur op de private markt opgezegd wordt en ze vervolgens met een laag inkomen op zoek moeten naar een andere woning. Sommigen zijn door een scheiding op zoek naar een woning of sterker nog: ze hebben plots geen dak meer boven hun hoofd. De wachtlijst was al lang en door corona hebben nog meer mensen nood aan betaalbaar en kwalitatief wonen. Sociaal Verhuurkantoor (SVK) Onderdak vzw wil hierop een antwoord bieden door extra woningen op te nemen in hun aanbod.
Momenteel staan er 937 kandidaten op hun wachtlijst en zijn er een 200-tal woningen verhuurd. Een deel van die mensen staat ook op de lijsten van de sociale huisvestingsmaatschappijen. De inschrijvingsvoorwaarden zijn gelijk, maar hun toewijzingssysteem is verschillend. Waar bij de sociale huisvestingsmaatschappijen vooral wordt gekeken hoe lang iemand is ingeschreven, hebben bij het SVK de mensen met het laagste inkomen en de hoogste woonnood voorrang.
Zorgeloos verhuren
Een eigenaar die zijn woning voor negen jaar verhuurt aan een SVK zal wellicht een lagere maandelijkse huuropbrengst hebben, maar krijgt wel een aantal stevige garanties en/of premies in ruil. Je hebt als eigenaar minder zorgen op verschillende vlakken:
- SVK Onderdak huurt voor negen jaar met de absolute garantie dat de eigenaar elke maand zijn geld krijgt. Zelfs bij leegstand, zelfs als een huurder niet betaalt: het SVK betaalt de eigenaar. De verhuurder moet dus nooit zelf op zoek gaan naar huurders.
- Veel administratieve rompslomp (o.a. opmaak van het huurcontract en plaatsbeschrijving) komt bij het SVK terecht in plaats van bij de eigenaar.
- Als er werken moeten uitgevoerd worden, of er is schade aan de woning, dan steekt het SVK ook een handje toe. Als de kosten voor de eigenaar zijn, gaan ze in overleg. Zo hebben zij een klusjesdienst voor de kleine herstellingen en zorgen zij voor het onderhoud van de CV.
- SVK Onderdak beschikt over huurbegeleiders die zowel de huurders als de staat en het onderhoud van de woning nauwgezet opvolgen.
- Het SVK verhuurt enkel woningen die in orde zijn en er is altijd een controle van Wonen Vlaanderen. Wie een woning verhuurt via het SVK en renovatiewerken wil uitvoeren, kan op extra steun van de overheid rekenen. Zo wordt voor de renovatiepremie geen rekening gehouden met het inkomen van de eigenaar.
- Voor de verhuurder is er een verlaagd tarief onroerende voorheffing, registratierechten (7% i.p.v. 10%), verlaagd BTW-tarief bij aankoop nieuwbouw (12% i.p.v. 21% bij huurcontracten afgesloten voor minstens 15 jaar), nog praktische voordelen en in sommige gevallen extra financiële tegemoetkomingen.
Dit zijn troeven en stimulansen om te verhuren aan het SVK. De eigenaar wordt ontzorgd, krijgt een aantal zekerheden, en draagt tegelijk bij aan een maatschappelijk doel.
Wat verwacht het SVK?
Het sociaal verhuurkantoor vraagt geen commissieloon, maar wel een billijke huurprijs (lager dan de marktprijs). Daarover zijn geen wettelijke bepalingen. Maar het SVK houdt onder meer rekening met de staat en het comfort van de woning, de ligging en de grootte van het pand.
Meer informatie:
SVK Onderdak vzw, Stationsstraat 13A te 2220 Heist-op-den-Berg
Tel. 015 22 68 55
e-mail: info@svkonderdak.be
www.svkonderdak.be