Inwoners van Putte kunnen zelf vragen en voorstellen over het beleid en de dienstverlening van de gemeente of OCMW Putte op de agenda van de gemeenteraad/ raad voor maatschappelijk welzijn laten opnemen. En ze mogen dit voorstel toelichten tijdens desbetreffende raad. Met een voorstel van burgers willen de indieners een breed maatschappelijk debat over de vraag of het voorstel uitlokken.
Voorwaarden
De initiatiefnemers dienen het voorstel in aan de hand van het formulier dat je op deze webpagina vindt. Ze motiveren het voorstel op dat formulier, of in een bijgevoegde nota.
Ten minste 2% inwoners (personen met hun domicilie in Putte )ouder dan 16 jaar moeten het voorstel van burgers steunen.
Je vindt op deze webpagina een sjabloon voor zo'n petitielijst. Daarop staat:
- de beschrijving van het voorstel én
- de naam, voornamen, geboortedatum, woonplaats en handtekening van iedereen die het voorstel steunt.
De initiatiefnemers kunnen ook andere stukken toevoegen aan het voorstel om de gemeenteraad te informeren.
Stuur het formulier, de petitielijsten en eventueel bijkomende stukken aangetekend op naar gemeente, t.a.v. het college van burgemeester en schepen/Vast bureau. Of geef deze af aan de balie van het gemeentehuis tegen ontvangstbewijs.
Procedure ?
Wat heb ik nodig?
Een voorstel van burgers kan pas aan bod komen op de gemeenteraad als je de handtekeningen hebt verzameld van minstens 2% inwoners van Putte ouder dan 16 jaar.
Welke stappen zijn er?
Na ontvangst van het formulier en de petitielijsten, staat het college van burgemeester en schepenen vast bureau in voor de beoordeling van de ontvankelijkheid van het voorstel van burgers.
Als het voorstel niet ontvankelijk is (bv. omdat er te weinig geldige handtekeningen zijn) wordt de initiatiefnemers hiervan op de hoogte gebracht. Het verzoek blijft verder zonder gevolg.
Als het voorstel ontvankelijk is dan stuurt het college van burgemeester en schepenen of het vast bureau het voorstel door naar de gemeenteraad/raad voor maatschappelijk welzijn.
Kostprijs
Een voorstel van burgers indienen is gratis.
Afhandeling
Bespreking op de gemeenteraad/ raad voor maatschappelijk welzijn
De indiener krijgt ook daar de kans om het voorstel toe te lichten.
Indien de gemeenteraad/ raad voor maatschappelijk welzijn oordeelt dat hij niet bevoegd is, wordt de behandeling van het punt stopgezet.
Is de gemeenteraad/ raad voor maatschappelijk welzijn bevoegd, dan kan hij beslissen:
- om te stemmen over het ingediende voorstel;
- ofwel om het punt door te verwijzen naar de volgende gemeenteraad/ raad voor maatschappelijk welzijn met het oog op de verdere behandeling.
Meer info
Dienst Secretariaat
Gemeenteplein 1, 2580 Putte
T 015 76 78 85
E-mail: secretariaat@putte.be
W : www.putte.be
Vul de documenten in bijlage in, of vul het online formulier in via deze link.